Προστασία προϊόντος - Επιστρώσεις

Παλετοσακούλες & Σακούλες Τροποποιημένης Ατμόσφαιρας (ΜΑΡ)

Παλετοσακούλες & Σακούλες Τροποποιημένης Ατμόσφαιρας  (ΜΑΡ)

Οι παλετοσακούλες και οι σακούλες συνήρησης είναι η νέα νανοτεχνολογική λύση για την μετασυλλεκτική προστασία των φρούτων και των λαχανικών.

Μετά τη συγκομιδή, τα φρούτα και λαχανικά συνεχίζουν να αναπνέουν, παράγοντας CO2, νερό και θερμότητα. Όταν στο περιβάλλον υπάρχει χαμηλή συγκέντρωση O2 (οξυγόνου) η αναπνοή μειώνεται με αποτέλεσμα την αύξηση της συγκέντρωσης του CO2 και άρα την επιβράδυνση της σύνθεσης αιθυλενίου, του αερίου που είναι υπεύθυνο για τη γήρανση των ιστών των φρούτων και λαχανικών.

Σε προϊόντα που αντέχουν σε περιβάλλον µε υψηλές συγκεντρώσεις CO2, καταστέλλεται και η ανάπτυξη πολλών βακτηριδίων και μυκήτων (συγκέντρωση >10% CO2).

Η Σακούλα Τροποποιημένης Ατμόσφαιρας (MAP bag) βοηθά στο να διατηρηθεί σταθερή η συγκέντρωση αερίων γύρω από το προϊόν, καθώς και να διατηρηθεί η υγρασία στα ιδανικά επίπεδα για κάθε προϊόν.

Μετά τη σφράγιση της σακούλας : 

-Η διαδικασία αναπνοής μειώνει τη συγκέντρωση O2  και έτσι αυξάνεται η συγκέντρωση του CO2 

-Ο ρυθµός αναπνοής μειώνεται μέχρι να επιτευχθεί ισορροπία.

-Οι αυξημένες συγκεντρώσεις CO2 και µειωµένες συγκεντρώσεις O2 συντελούν:

  • -Στην αργή αναπνοή

  • -Στο σταμάτημα του τρόπου δράσης και βιοσύνθεσης του αιθυλενίου επιβραδύνοντας τη γήρανση και τη διαδικασία ωρίμανσης

  • -Στην καθυστέρηση του κιτρινίσματος του πράσινου ιστού από την αποδόμηση της χλωροφύλλης

  • -Στη διατήρηση της θρεπτικής αξίας και γεύσης των προϊόντων 

  • -Στη μείωση της αποσύνθεσης από την αναστολή της ανάπτυξης παθογόνων

  • -Στην αναστολή του αποχρωματισμού των κοτσανιών λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης O2 

  • -Στην εξάλειψη των συμπυκνωμάτων υγρασίας μέσα στη σακούλα, η οποία μειώνει την ανάπτυξη μικροβίων 

  • -Στην παράταση της διάρκειας ζωής.

 

Η παρατεταμένη αποθήκευση και ο χρόνος ζωής διευκολύνεται από τις Σακούλες Τροποποιημένης Ατμόσφαιρας λόγω συνδυασμού : Ελεγχόμενης Ατμόσφαιρας και  Ελεγχόμενης Υγρασίας .

Η χρήση τους ενδείκνυται για μία μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών, όπως: ακτινίδια, φράουλες, μαρούλια, σπαράγγια, ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια κ.α.

 

Φωτογραφίες
Δείτε επίσης:
cron